26 Dec 2011

5 sfaturi cum sa eviti nebunia sarbatorilor si sa-ti protejezi cainele

Dacă noi, oamenii, ne bucurăm nespus de mult de apropierea Crăciunului, animalele de companie se află adeseori în dificultatea de a ne înțelege comportamentul și entuziasmul specific acestei perioade. Se pregătesc mese îmbelșugate, petreceri, se împodobesc brazi iar câinele de companie profită de bunătățile cu care e răsfățat și se sperie de pocnitori sau artificii. Ți-am pregătit o listă cu 5 sfaturi de care trebuie să ții cont în perioada Crăciunului de dragul animalului tău de companie!

De fiecare dată în luna decembrie intrăm instant într-o febră a cumpărăturilor, planificăm excursii de Anul Nou și pregătim mese consistente. Dar ce ne facem cu patrupedul?

Cât de periculoase pot fi sărbătorile de iarnă pentru un câine?


Multe dintre obiceiurile și tradițiile noastre pot fi periculoase pentru animalele de companie, mai ales în cazul câinilor de talie mică precum Yorkie sau Westie. Tăierea porcului, colindatul, costumatul, toate aceste tradiții fac parte din folclorul românesc însă un câine de apartament, care n-a văzut vreodată un alai de colindători costumați, se poate speria sau poate ataca. Iar bunătățurile din bucătărie: cârnațul, caltaboșul, toba sau jumările sunt prea tentante, chiar și pentru un cățel.

5 sfaturi ca să vă bucurați de magia Crăciunului


  • Nu lăsa mâncarea la îndemâna câinelui.
    catel cuminte cadou de craciun
Sarmalele și chifteluțele sunt delicioase însă nerecomandate unui câine de rasă. Mâncărurile bogate în grăsimi nesaturate pot cauza probleme la nivelul stomacului sau al pancreasului. Printre bunătățurile interzise câinilor se regăsesc strugurii, ciocolata, produsele bogate în cacao sau nuci, bomboanele din caramel și gumă, dulciurile care conțin xylitol (un îndulcitor toxic pentru câini!), oasele de pui (sunt prea mici și fragile, se pot sfărâma și distruge stomacul animalului sau patrupedul se poate îneca).
Ai grijă unde pui resturile de la masa de Crăciun. Dacă patrupedul tău a fost învățat cu bobițe și mâncare specială gătită, nu te abate de la acest meniu.
  • Alcoolul dăunează grav sănătății câinelui!
Cocktailurile, vinul, berea, șampania sau amestecurile de băuturi răcoritoare cu alcool nu trebuie lăsate în locuri unde animalul de companie poate ajunge. Alcoolul e nociv pentru câinii și pisicile de rasă, îngurgitarea de cantități mari (normale pentru oameni) poate duce la comă alcoolică ce poate fi fatală acestor viețuitoare. Dacă folosiți rom la prepararea anumitor prăjituri, vă recomand să le țineți departe de câine.
Chiar dacă e iarnă, plantele de Crăciun reprezintă cel mai ușor cadou de oferit cuiva. Iar Poinsettia, cunoscută și sub numele de Crăciuniță, e o plantă toxică pentru câini și pisici. Ce-i drept, nivelul de toxicitate este moderat. Însă plante precum vâscul sau rozmarinul sunt otrăvitoare pentru animalele de companie.
  • Bradul de Crăciun
    cainii si sarbatorile de iarna
Pentru a preveni răsturnarea bradului (mai ales că pisicile adoră să se cațere în el), asigură-te că e bine montat în stativ. În cazul în care știi că patrupedul familiei e mai năzdrăvan, ar trebui să ancorezi bradul fie de tavan, fie de ceva foarte stabil.
Dacă ai cumpărat un brad în ghiveci, acoperă-i vasul. Uneori pământul din ghiveci poate fi fertilizat cu o substanță toxică ce dăunează animalelor. Concentratele pot provoca diaree sau stare de vomă unui câine.
  • Evită decorațiunile instabile sau nesigure!
Instalațiile electrice care nu fac bine contact, globuri din sticlă care se sparg ușor, fire electrice neacoperite, fundițe cu ace, lumânări și multe alte decorațiuni de Crăciun, trebuie așezate cu grijă în locuri unde câinele nu poate ajunge. Multe ornamente conțin antigel, o substanță extrem de toxică pentru pisici și câini, de aceea recomandarea noastră e să renunți la astfel de obiecte.
Ținând cont de aceste sfaturi veți avea parte de un Crăciun fericit! Nu uita să mergi la doctorul veterinar pentru un control de rutină înainte de perioada Sărbătorilor de Iarnă!
Sursa: animalutul.ro

No comments:

Post a Comment