7 Nov 2011

Cum invatam pisica sa foloseasca ladita cu nisip

"Dresarea" pisicii se refera la acele deprinderi de baza, pe care orice pisica de apartament trebuie sa le aiba. "Dresarea" pisicii nu se refera in nici un caz la incercarea de a ne invata pisica sa aduca ziarul sau sa stea culcata la comanda. Oricine vrea sa isi invete pisica asa ceva ar trebui, de fapt, sa isi ia un caine!

Orice posesor de pisica ar trebui sa fie foarte multumit daca pisica lui foloseste de fiecare data ladita, daca nu se urca pe masa (prea des) si daca vine cand o cheama (chiar si numai la atat de cunoscutul "pis-pis"). 

Desigur, exista pisici care "executa" comenzi, dar sunt cazuri rare si in general persoana care vrea sa realizeze acest lucru trebuie sa dedice multe timp si o infinita rabdare incercarii de a dresa pisica. In acest site insa, vom discuta despre ceea ce nu poate fi numit dresaj, ci mai degraba deprinderi de baza care fac posibila convietuirea armonioasa a omului cu pisica.


Prima regula (si necesitate) este ca pisica sa-si faca nevoile in locul special amenajat pentru acest lucru. De obicei, pisicile invata repede sa foloseasca cutia cu nisip (sau "bulgari"), deoarece este "programata genetic" sa-si ascunda excrementele si sa pastreze curata zona in care traieste. Sunt mai greu de deprins cu utilizarea laditei cu nisip pisicile luate prea devreme de la mama lor, cele care nu au avut acces la "lumea din afara cuibului" pana la momentul adoptiei sau cele obisnuite de stapanii pisicii mame sa-si faca nevoile pe ziare sau pe carpe.

Unele persoane sustin ca si-au invatat pisica sa-si faca nevoile la ladita "dand pisica cu nasul " de propriile excremente si apoi ducand-o la ladita. Este, din punctul nostru de vedere, o practica tramatizanta (si ineficienta) de a incerca deprinderea pisicii cu ladita. In primul rand, pisica nu va intelege ce i se intampla si nici nu va face legatura intre excrementele ei si obligatia de a le elimina in ladita. Cel mult va incerca (si va reusi) sa isi ascunda "accidentele" in alte locuri din casa, pe care le crede inaccesibile stapanului, astfel incat riscam sa descoperim "crima" cu mult timp dupa ce a fost "comisa". In realitate, pisica nu va invata ca ladita este locul in care trebuie sa-si faca nevoile, ci va asocia ladita cu partea finala a pedepsei pentru excretie, si in final va "scurta" drumul catre aceasta parte finala a pedepsei. Este adevarat ca rezultatul este intr-un fel acelasi, dar exista metode mai putin traumatizante pentru pisica.

Astfel, deprinderea pisicii cu ladita este posibila intr-un timp destul de scurt (precum spuneam, pisicile sunt "programate genetic" pentru acest lucru), cu un pic de timp si rabdare. Pisoiul trebuie urmarit cu atentie si in scurt timp vom sti care este momentul "critic" in care se pregateste sa isi faca nevoile. Il vom lua pe sus (chiar daca a inceput deja!) si il vom duce la ladita. Il vom astepta sa termine, apoi il vom mangaia drept recompensa. In acelasi timp, vom dezinfecta locurile din casa unde pisoiul a avut deja cate un "accident", preferabil cu o solutie cu miros patrunzator (exista diverse preparate in comert, special pentru acest scop) sau cu otet, pentru ca zona respectiva sa nu-i dea "idei" pentru a doua oara.

In general, si cel mai "incapatanat" pisoi va invata sa ii faca nevoile la cutia cu nisip in aproximativ doua saptamani. Nu uita insa, este nevoie de timp pentru a supraveghea pisoiul si de rabdare.
Articolul este preluat de pe animalutze.com 

1 comment:

  1. hiti ai uitat sa-i spui domnisoarei ca motanii nu intra in calduri :))

    ReplyDelete