7 Nov 2011

De ce si cand vaccinam cateii ?


   Vaccinarea este un subiect extrem de generos, nu ne propunem sa-l epuizam doar sa atingem acele puncte care sunt de interes p entru viitorii proprietari de caini și pisici chiar și pentru actualii proprietari de caini și pisici care doresc sa-și recapituleze cunoștintele.

1. De ce vaccinam? Calea cea mai eficienta de "a scapa" de bolile infecto-contagioase este vaccinarea. Vaccinarea previne apariția acestor boli. Costurile cu vaccinarea sunt considerabil mai mici decat costurile cu tratamentul animalelor nevaccinate care se imbolnavesc de aceste boli.

2. Cand și cum vaccinam?Varsta minima la care se incepe vaccinarea este un subiect care mereu duce la controverse in randul proprietarilor și crescatorilor de animale. Nu exista protocoale de vaccinare infailibile și universal valabile in timp! Protocolul corect este acela care este adaptat din toate punctele de vedere individului care urmeaza a fi vaccinat. De aceea numai medicul veterinar la care sunteți "arondat" este in masura sa aleaga protocolul corect pentru cațelul dumneavoastra! De ce? Pentru ca doar medicul veterinar cunoaște cu exactitate situația bolilor infecto-contagioase din zona in care profeseaza (epizootologia zonei).

3. Impotriva caror boli vaccinam?
Ne vom referi in acest articol doar la specia canina și felina.
Cainele se vaccineaza impotriva urmatoarelor boli infecto-contagioase:
Parvoviroza (gastroenterita hemoragica)
Jigodie (boala Carre)
Hepatita infecțioasa canina (boala Rubarth)
Parainfluența canina
Coronaviroza
Leptospiroza
Rabie (turbare)
Ultimele doua au o insemnatate aparte, fiind boli transmisibile la om (zoonoze). Datorita schimbarilor climaterice și ca o consecința a importurilor de caini, in ultimii ani ne confruntam cu alte doua boli (zoonoze):
Leishmanioza
Boala Lyme


Preluat de pe doctor-horvath.ro


No comments:

Post a Comment